De walking voetbalploeg van DOVO op toernooi Almelo.
De walking voetbalploeg van DOVO op toernooi Almelo. Door Eit Hendriks

Liefhebbers van walking football komen aan hun trekken bij DOVO en De Merino’s

Algemeen

VEENENDAAL – Walking football (wandelvoetbal) is komen overwaaien uit Engeland. Voor mensen die op kleine veldjes willen voetballen zonder te rennen, is wandelvoetbal bedacht. In Veenendaal kun je daarvoor bij DOVO en De Merino’s terecht.

‘We zijn als één van de eerste amateurclubs in Nederland in 2014 met walking football voor zestigplussers begonnen’, vertelt Piet Schaap, de coördinator bij DOVO. ‘In Nederland loopt een Old Stars-project, een samenwerkingsverband tussen Het Nationaal Ouderenfonds en de Eredivisie. PSV, FC Groningen, RKC en ADO Den Haag startten de proef en een handvol amateurclubs is daarna aangehaakt.’

Sportief én sociaal

Intussen verzamelen zich iedere donderdagmorgen zo’n vijfentwintig voetballers aan de rode zijde van sportpark Panhuis. ‘Na een warming-up volgt een looptraining (wandelen) en vervolgens een partijtje. Daarna douchen en dan wordt er nagepraat onder het genot van een kop koffie en een broodje. Het is niet alleen sporten, maar ook een sociaal gebeuren’, aldus Schaap.

Nieuwe leden welkom

Het All Star-team van DOVO doet ook mee aan toernooien en uitwisselingen met andere clubs. ‘Maar door corona is daar de klad in gekomen. Ik zal blij zijn als alles weer normaal is. We kunnen nog best aanvulling gebruiken, dus nieuwe leden zijn van harte welkom’, benadrukt Schaap. Nieuwkomers krijgen bij DOVO zekerheidshalve eerst een fitheidstest, die wordt afgenomen door fysiotherapiepraktijk NederVeluwe.   

Geen leeftijdsgrens

Bij De Merino’s hanteren ze een andere insteek dan bij DOVO. Op sportpark De Groene Velden is echt iedereen welkom en is er geen leeftijdsgrens. ‘Waar andere verenigingen beginnen bij zestig jaar hebben wij doelbewust gekozen walking football voor iedereen toegankelijk te maken’, meldt De Merino’s op haar website.

Vier weken proberen

Belangstellenden krijgen de mogelijkheid om vier weken vrijblijvend mee te doen. Alle tijd dus voor iemand om te kijken of het lichamelijk nog lukt en of hij het leuk vindt. Pas na vier weken vraagt de club iemand die nog geen lid is om lid te worden. Er wordt op donderdagavond vanaf 20.30 uur getraind. ‘Kom gerust langs en doe een potje mee’, luidt de wervende tekst van De Merino’s. 

Meest gelezen