Afbeelding
Door Noa Kieviet

Muziek in de oren, appeltaart in de mond

Muziek

VEENENDAAL – Het driekoppige orkest stemt de instrumenten, het rolkarretje met de verse appeltaart staat klaar en langzaam druppelen de eerste aanschouwers de zaal in. Dinsdag 16 november werd het eerste appeltaartconcert gegeven in de Bibliotheek van Veenendaal en omwoners kunnen nog vaker genieten van klassieke muziek en een stuk appeltaart.

Darinka Thijs, medewerkster van de Bibliotheek, verwelkomt de bezoekers voor de deur van de zaal. Ze vertelt dat de reeks appeltaartconcerten een initiatief van de bibliotheek is, met als doel het toegankelijk maken van klassieke muziek. Eerst wordt er muziek gespeeld, daarna worden er punten taart uitgedeeld. Mensen die vanwege een beperking of ouderdom moeite hebben met het bezoeken van grote voorstellingen in concertgebouwen buiten de stad kunnen zo dichtbij huis genieten, maar iedere muziek- of appeltaartliefhebber is welkom. 

Maar waarom juíst die appeltaart? Michiel Holtrop, fluitist van het harptrio dat speelt, vertelt over het concert dat hij gaf met zijn orkest in een verpleeghuis voor zijn grootmoeder. ‘Met wat lekkers erbij trek je mensen aan, dus hadden we bedacht om ijs bij de voorstelling te serveren. Wat denk je: heel de zaal zat vol!’ 

In plaats van ijs wordt er nu appeltaart opgediend. ‘IJs, dat gaat smelten en dan krijg je vlekken. Appeltaart is áltijd goed en geeft een gezellig en huiselijk tintje, iets wat goed past bij de ontspannen sfeer van het concert.” Hij kijkt over zijn schouder naar het binnenstromende publiek dat in gesprek gaat met elkaar. ‘Iedereen zit hier lekker ontspannen. Even genieten van de gezellige sfeer en daarna van verse appeltaart.’

De muziek is volgens Holtrop ook een deel van de huiselijke sfeer. ‘Het is geen piep knars muziek. Het is klassieke muziek in barokstijl: er worden voornamelijk romantische, moderne, liederen gespeeld.’ Ook wisselen de muziekspelers van de concerten elkaar af en is het concert daarom iedere week een nieuwe ervaring.

Geïnteresseerden voor de toekomstige appeltaartconcerten kunnen zich voor 3 euro aanmelden via de website van Bibliotheek Veenendaal; wees snel!

Meest gelezen