Karel de Rooij (links) ontvangt het eerste exemplaar van Michel van Zeist.
Karel de Rooij (links) ontvangt het eerste exemplaar van Michel van Zeist. Foto: Jordi IJzermaan

Veenendaalse goochelaar schrijft boek over collega

Literatuur

VEENENDAAL – Hoe kwam de Joodse hofkunstenaar Larette (1889-1943) om het leven? Die vraag intrigeerde de Veenendaalse goochelaar Michel van Zeist. Hij ontrafelde het mysterie in zijn boek “Hofgoochelaar Larette en zijn mysterieuze dood”.

Eind september was de boekpresentatie in Kasteel Kerkebosch in Zeist. Michel van Zeist overhandigde het eerste exemplaar aan kleinkunstenaar Karel de Rooij (Mini van Mini & Maxi), die ook het voorwoord schreef.

Onderscheiding

Van Eddy Smit, president van de Nederlandse Magische Loge, ontving de Veenendaler een onderscheiding voor zijn verdiensten in de goochelwereld. Vorig jaar publiceerde hij een boek over meestergoochelaar Fred Kaps (1926-1980).

Joodse roots

Larette, artiestennaam van Cornel Hauer, was een van oorsprong Oostenrijkse goochelaar met Joodse roots. Na de Eerste Wereldoorlog haalde een beroemde theateragent hem naar Nederland. Larette goochelde voor koninklijke families in binnen- en buitenland en behoorde tot de internationale top van de goochelwereld.

Sigarette en speelkaarten

Michel van Zeist: ‘Bekendheid kreeg Larette vooral door zijn trucs met sigaretten en speelkaarten, waarbij het om vingervlugheid draait. Daarin ontwikkelde hij zich tot een ware grootmeester. In Amsterdam dreef hij de eerste goochelwinkel en -school van ons land. Onder anderen drievoudig wereldkampioen goochelen Fred Kaps kreeg les van hem.’

Zelfmoord

Als een van de eersten hield Larette zich bezig met mentalisme. Net zoals Victor Mids tegenwoordig.
‘In 1943 pleegde de Joodse goochelaar zelfmoord toen er Duitsers op zijn stoep stonden, aldus Van Zeist: ‘Van vakbroeders hoorde ik hierover allerlei tegenstrijdige verhalen. In een Amsterdams archief vond ik zijn overlijdensakte en het politierapport. Daarmee konden alle raadsels rond zijn sterven worden opgelost.’

In 1943 pleegde Larette zelfmoord toen er Duitsers op zijn stoep stonden.

Meest gelezen