Foto: Ali Groebe

Kunstenaars in Beeld: Jochina van Kruistum

Kunst en cultuur

VEENENDAAL – Ik bezoek haar tijdens de Kunstroute op 2 oktober. Meteen vallen mij de prachtige portretten op van onde andere haar dochters. Verschillende portretten, niet alleen qua stijl, maar ook het verschil in karakter is goed te zien. Ik ben onder de indruk.

Jochina volgt op de lagere school al teken- en schilderlessen, de liefde voor het vak zat er al vroeg in. Daarna heeft ze twaalf jaar bij Wim Kroesbergen les gehad. Vervolgens deed ze kennis en kundigheid op via zelfstudie en masterclasses.

‘Portretten, vrouwenfiguren, dieren en de natuur leg ik vast op mijn schilderijen. Bij mijn portretten breng ik de emoties van mijn modellen tot uitdrukking door levendig kleurgebruik. Hierbij speelt licht, kleur en contrast een grote rol’, vertelt Jochina.

‘Een emotie, beweging of tegenstelling geeft mij de inspiratie voor een nieuw schilderij’, vervolgt ze. ‘Door te schetsen, foto’s te maken en een studie te schilderen, groeien ideeën uit tot schilderijen. Door de verf zowel pasteus (de verf wordt erg dik aangebracht zodat de structuur zichtbaar wordt) als verdund te gebruiken, geef ik de schilderijen extra diepte mee.’

In 2017 werd Jochina tijdens de kunstroute in Rhenen uitgeroepen tot favoriete kunstenaar. Naast haar schilderwerk, ook in opdracht, geeft ze schilder- en tekenlessen. Dit gebeurt in kleine groepen, voor beginners en gevorderden. U moet zeker eens bij haar gaan kijken: www.jochina.nl.

Meest gelezen