Afbeelding
Door Jaap Pilon

Kunstwerken in de openbare ruimte: Cultuur - Natuur

Kunst en cultuur

VEENENDAAL – Op steeds meer plekken in Veenendaal vinden we beeldende kunst. In het park, in de vijvers, op het schoolplein of in de straat.

Soms valt deze kunst helemaal niet op. Dat komt omdat de kunst onderdeel is van de architectuur of van het landschap. Beeldende kunst geeft een extra dimensie aan onze leefomgeving en het bepaalt mede het gezicht van de gemeente. Veenendaal heeft een prachtige, uitgebreide collectie beeldende kunst in de buitenruimten. De komende maanden nemen wij u graag mee door de wijken van de stad. 

In deze in&om Veenendaal kijken we naar een werk in Veenendaal-Zuid en wel in Petenbos-West, aan de Middellaan. Daar bevindt zich een kunstwerk met de naam Cultuur – Natuur van de kunstenaar Nout Visser. Het kunstwerk uit 1996 bestaat uit een blauwe-buizen-koepel en een rode-platen-koepel. Onder allebei de koepels bevindt zich een grote steen. Op de ene steen zit een man en op de andere een vrouw; ze roepen naar elkaar. De blauwe koepel wordt omgroeid door linden en verbeeldt de natuur. De rode koepel beeldt de cultuur uit. De rode koepel heeft een zware staalconstructie, terwijl de blauwe koepel een lichte constructie heeft, die slechts dient om de tien bomen te leiden. 

Onder beide koepels staan grote, min of meer half-bolvormige stukken graniet met daarop de minuscule mensfiguurtjes in brons. Volgens de kunstenaar Nout Visser vormen beide koepels samen een bol, die uitgelegd kan worden als een wereldbol. De daarin gesitueerde twee mensfiguren zijn erg klein ten opzichte van de rest van het beeld. Hiermee wil de kunstenaar de symboliek uitbeelden van de nietigheid van de mens ten opzichte van onze aardbol. 

Wanneer u nu langs het kunstwerk aan de Middellaan loopt, fietst of rijdt, weet u wat meer over de betekenis van dit imposante kunstwerk van Nout Visser.

Meest gelezen