Afbeelding
Foto: Jaap Pilon

Unieke film Van Essen in Cultureel Café

Kunst en cultuur

VEENENDAAL – Propvol was het in brasserie Burger & Drinks (BED) aan de Markt in Veenendaal tijdens het Cultureel Café dat vorige week woensdagavond werd gehouden.

Niet verwonderlijk, want die avond werd een unieke film vertoond over het bekende Veenendaalse grossiersbedrijf in levensmiddelen, de Wed. L.N. van Essen. De stomme film in zwart-wit uit 1959 werd na 62 jaar voor het eerst voor groot publiek vertoond. 

De circa 40 minuten durende film gaf de vele aanwezigen een prachtig tijdsbeeld van de werkzaamheden op het kantoor aan de Hoofdstraat van de firma Van Essen, maar ook over het reilen en zeilen in de twee pakhuizen aan beide zijden van de belangrijke winkelstraat. 

Het publiek zag hoe vrachtwagens volgeladen met balen pinda’s voor Het Suikervat werden aangevoerd en hoe deze balen via smalle trappen op de schouders van de werknemers naar de zolder van het pakhuis werden gesjouwd. Zij zagen ook hoe bestellijsten werden klaargemaakt, pakketten en dozen werden gesorteerd en in vrachtwagens verdwenen en hoe vertegenwoordigers hun auto’s, veelal een Volkswagen Kever, volpakten met producten om vervolgens de klanten van de VIVO-winkels in het land te bezoeken. 

Bijzonder waren daarnaast de beelden van de opening van het nieuwe pand van Van Essen aan de Binnenronde en de daarmee gepaard gaande feestelijkheden. In de zaal van brasserie BED zat een aantal werknemers van de firma Van Essen van het (bijna) eerste uur. Eén van hen kreeg spontaan de microfoon onder zijn neus en begon commentaar te geven bij de (stomme) film. Het was fascinerend om te horen wat hij (nog) allemaal wist te vertellen. De oud-werknemer die van 1959 tot 2006 bij de firma Van Essen (en Unigro) heeft gewerkt, wist de namen van praktisch alle werknemers uit die jaren, evenals de vertegenwoordigers en het kantoorpersoneel, stuk voor stuk te noemen en wist met veel kennis van zaken en met vele anekdotes en humor over de werkzaamheden binnen het bedrijf te vertellen. 

Naast de film werden er tijdens het Cultureel Café historische beelden vertoond van het Veenendaal uit de jaren ‘60 en ‘70 van de vorige eeuw door Hennie Henzen, voorzitter van de werkgroep documentatie van de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV). De muzikale omlijsting van de avond werd verzorgd door het duo Buurman & Buurman, Willem Meijering en Geurt Jan Ploeg.

Meest gelezen