Afbeelding
Diane van Galen en Ali Groebe

Wie winnen de Veenendaalse Cultuurprijzen?

Kunst en cultuur

VEENENDAAL – Een van de hoogtepunten van het Kunstfestival is de uitreiking van de Cultuurprijs. Met deze prijs wordt de inzet gehonoreerd van een persoon, groep, club of instelling ter bevordering van kunst en cultuur in Veenendaal in de meest brede zin.

Bij die gelegenheid wordt ook de eretitel Cultuurvrijwilliger van het Jaar toegekend aan een persoon die zich als vrijwilliger heeft onderscheiden in het stimuleren van het plaatselijke culturele leven. Beide titels worden toegekend aan personen, groepen, clubs of instellingen die daar door de bevolking voor worden aangemeld. Kandidaten kunnen tot 10 december worden voorgedragen.

Cultuurfeest 2022

De Cultuurprijs Veenendaal en de Cultuurvrijwilliger van het Jaar worden uitgereikt tijdens het Cultuurfeest op 11 februari 2022 in Theater Lampegiet. De Cultuurprijs en de Cultuurvrijwilliger zijn initiatieven van de gemeente Veenendaal en de Stichting Kunstplatform Veenendaal.

Kandidaten aanmelden?

Kandidaten voor de onderscheidingen kunnen worden voorgedragen met het aanmeldingsformulier op www.kunstplatformveenendaal.nl. Iedere inwoner van Veenendaal kan voor beide titels een of meer kanshebbers nomineren. En dat is in het verleden dan ook veelvuldig gebeurd.

Cultuurprijs Veenendaal

Voor de Cultuurprijs Veenendaal komen zoals gezegd in aanmerking individuele kunstenaars of artiesten, verenigingen, groepen of instellingen uit Veenendaal die een bijdrage leveren aan de beleving van kunst en cultuur in Veenendaal. Of zich op een andere, bijzondere manier inzetten voor de veelzijdigheid van het culturele leven in Veenendaal. In 2019 werd de Cultuurprijs Veenendaal toegekend aan Suzanne Visscher.

Cultuurvrijwilliger van het Jaar

Voor de eretitel Cultuurvrijwilliger van het Jaar komt iedereen in aanmerking die zich als vrijwilliger op een bijzondere manier heeft ingezet om activiteiten op het gebied van kunst en cultuur in Veenendaal mogelijk te maken. Met de onderscheiding wil de gemeente Veenendaal onderstrepen dat zonder de inzet van vrijwilligers een bloeiend en bruisend cultureel leven niet mogelijk is. En wil ze accentueren dat het werk en de betrokkenheid van vrijwilligers geen vanzelfsprekendheid is. Dat was in 2019 niet een persoon, maar een organisatie: WET (Werkgroep Educatieve Theatervoorstellingen). WET organiseert professionele schoolvoorstellingen.

Drie genomineerden

Kandidaten kunnen tot 10 december worden aangemeld. Hoe gaat het daarna verder? Een jury bekijkt de voordrachten om voor beide titels tot drie genomineerden te komen. Een week voordat op 11 februari de winnaars worden onthuld, worden de kanshebbers bekendgemaakt. Tijdens de feestelijke avond zelf, door iedereen te bezoeken, wordt duidelijk waar de titels Cultuurprijs 2020/2021 en Cultuurvrijwilliger van het Jaar 2020/2021 naar toe gaan. Aan beide titels is een geldbedrag verbonden van 500 euro. De winnaar van de Cultuurprijs Veenendaal ontvangt daarnaast een sculptuur, vervaardigd door kunstenaar Frank Boogaard uit Veenendaal. Het tweejaarlijkse Cultuurfeest in Theater Lampegiet, waar kunst- en cultuurliefhebbers uit Veenendaal bijeen komen, is erg in trek.

Meest gelezen