Cultuureducatie en school.
Cultuureducatie en school. Door Ali Groebe

Je hebt er je leven lang plezier van!

Kunst en cultuur

VEENENDAAL – Cultuureducatie op scholen betekent kinderen op school laten kennismaken met kunst en cultuur in de breedste zin: muziek, dans, literatuur, beeldende vorming, drama, multimedia, cultureel erfgoed.

Dit is wat de beide bevlogen coördinatoren van School en Cultuur, Sonja Brouwer en Maurice Ditmer, vertellen. Zij bemiddelen tussen de cultuuraanbieders en de scholen. Naast de Veenendaalse aanbieders speelt ook Kunst Centraal een rol. De opdracht van School en Cultuur is om alle basisscholen te laten kennismaken met een kwalitatief goed cultuur- en kunstaanbod. In de nieuwe cultuurnota is ruim aandacht voor de cultuureducatie; hiermee geeft de gemeente aan het een belangrijk onderdeel van het schoolprogramma te vinden. Uit onderzoek is ook gebleken dat kennismaking met cultuur op jonge leeftijd het beste beklijft, het is iets wat je voor je leven meeneemt. 

Op de vraag wat de kinderen er zelf van vinden antwoorden Sonja en Maurice beiden: ‘We vragen altijd of het in de smaak is gevallen: voldoen we aan de wensen, zijn er op- en aanmerkingen, wat kunnen we verbeteren? Maar ook bieden we de scholen maatwerk; ze kunnen zelf kiezen uit het ruime aanbod wat er is. De lessen kunnen op de scholen worden gegeven, maar ook op locatie zoals bij de Cultuurfabriek, de Muzen en andere plaatsen. Ook wordt er geholpen met teamtraining. Leerkrachten weten overal wel iets vanaf, maar zijn niet gespecialiseerd in alle kunstvormen.’        

Meer informatie op www.schoolencultuurveenendaal.nl.

Meest gelezen