Het Eben Haezer Kerkje aan de Zandstraat.
Het Eben Haezer Kerkje aan de Zandstraat. Foto: Colllectie HVOV Tekst: Ineke van Schuppen namens de Historische Vereniging Oud Veenendaal

Een kijkje in het verleden: Het kerkje aan de Zandstraat

Geschiedenis

VEENENDAAL – Verscholen achter het pand Zandstraat 39 staat een klein kerkgebouwtje. De meeste mensen lopen er langs zonder het op te merken. Historische Vereniging Oud Veenendaal heeft zich de afgelopen jaren ingezet om afbraak van het historische pand te voorkomen en met behulp van Vastgoed Ingenious Tomorrow is dat gelukt. Het kerkje werd gebouwd als onderkomen voor de afgescheiden gemeente van Veenendaal.

In de eerste jaren werd de kerk aangeduid als Christelijke Afgescheiden Gemeente, maar na 1869 werd het Christelijk Gereformeerde kerk. De latere Bethelkerk komt er uit voort. Die eerste officiële gemeente bestond uit 47 leden, waaronder 27 kinderen. 

Officieel begon de Afscheiding in 1834, maar de samenkomsten van de afgescheidenen werden door de regering verboden en zelfs het leger werd ingezet om het verbod te handhaven. Na 1840 kwam daar een einde aan. In Veenendaal duurde het allemaal wat langer. In 1864 kreeg de kerkelijke gemeente vergunning voor de bouw van een kerkje, dat op 29 oktober van dat jaar werd geopend. Het was een rechthoekig gebouw, een zogenaamde zaalkerk, opgetrokken uit rode baksteen, met halfronde vensters, 7.60 meter breed en 14 meter lang. 

Nadat het kerkje in 1927 door de Christelijk Gereformeerde gemeente werd verlaten, werd het voor 3.480 gulden verkocht aan timmerman Marinus van Doorn. Hij verdeelde het kerkje in tweeën en nam het als pakhuis in gebruik. 

Een aantal jaren geleden richtte de Historische Vereniging de werkgroep Oude Kerkje Zandstraat op, die zich inspande om het kerkje, dat intussen twee eigenaren had, te behouden en het nieuw aanzien te geven. Het resultaat is de bouw van een hofje met zestien zorgappartementen, waarin het kerkje fungeert als ontmoetingsruimte. Ds. Riekelhof wordt de nieuwe naam. Ds. Riekel was van 1915 tot 1920 als zeer geliefde predikant aan het kerkje verbonden.

Het kerkje werd op 29 oktober 1864 geopend.

Meest gelezen