Door Ineke van Schuppen namens de Historische Vereniging Oud Veenendaal
Door Ineke van Schuppen namens de Historische Vereniging Oud Veenendaal Foto: Dundoek 1813 – 1913 Collectie HVOV-Hennie Henzen

Een kijkje in het verleden: De onafhankelijkheidsfeesten van 1913

Geschiedenis

VEENENDAAL – In 2013 was het 200 jaar geleden dat na een periode van Franse overheersing, de onafhankelijkheid van Nederland werd uitgeroepen.

Op 30 november 1813 landde vanuit Engeland de erfprins van Oranje op de kust bij Scheveningen. Hij aanvaardde als soeverein vorst de regering en nam op 15 maart 1815 de titel koning Willem I der Nederlanden aan. In 2013 werd nauwelijks aandacht aan dit historische feit besteed; in 1913 was dat heel anders.

Vereeniging Oranjedag

In Veenendaal zette Vereeniging Oranjedag zich volop in om van de twee dagen durende festiviteiten ter gelegenheid van deze herdenking een onvergetelijke gebeurtenis te maken. Het College van B&W zegde een subsidie van 200 gulden toe en de Raad verleende vergunning om gebruik te mogen maken van de muziektent op de Markt. Op vrijdag 29 augustus werden de inwoners van Veenendaal om 6.00 uur ‘s morgens gewekt met hoorngeschal door herauten te paard. Vervolgens was er tussen 7.00 en 9.00 uur een optocht met de twee plaatselijke muziekkorpsen en tussen 10.00 en 13.00 uur vond een kinderoptocht met muziek plaats. Het ringsteken te paard en met dogkarren werd ‘s middags gehouden. 

Concert, film, bootje varen

Verder werd die vrijdagmiddag een concert op de Markt gegeven en later konden belangstellende dorpsbewoners zich vergapen aan een bioscoopvoorstelling. Ook deelname aan een rondvaart door de Grift met fraai geïllumineerde gondels behoorde tot de mogelijkheden. Op zaterdag vermeldde het programma naast verschillende volksspelen en een concert op de Markt ook een allegorische optocht en vuurwerk tot besluit. 

Herdenkingsdoek

Tijdens de optocht werden rood-wit-blauwe herdenkingsdoeken vervaardigd op een klein zeefdrukkerijtje dat onderdeel uitmaakte van de stoet. Ze werden aan de toeschouwers uitgedeeld. Er zijn er niet veel van over, maar Museum Veenendaal heeft er nog eentje in haar collectie.

Meest gelezen