Janneke van den Berg (archief-medewerker) en Rob Urban (gemeentearchivaris) bij de nieuwe studiezaal in het raadhuis.
Janneke van den Berg (archief-medewerker) en Rob Urban (gemeentearchivaris) bij de nieuwe studiezaal in het raadhuis. Door Jaap Pilon

Een archief voor iedereen

Geschiedenis

VEENENDAAL – In het gemeentearchief Veenendaal - in de archiefkluis - is veel te vinden over de geschiedenis van de stad, van de turfwinning in de 16de eeuw tot en met de coronacrisis.

Verder is er een fotocollectie van zo’n 200.000 foto’s, een krantencollectie met meerdere plaatselijke kranten vanaf circa 1945 tot en met nu, regionale historische en genealogische tijdschriften en een bibliotheek met ongeveer 3000 boeken over de plaatselijke en regionale geschiedenis.

Een gedeelte van al dit materiaal is te raadplegen via de website gemeentearchief.veenendaal.nl. Sinds vorig jaar heeft het gemeentearchief ook een eigen expositieruimte, waar regelmatig mooi materiaal uit de archieven te zien is. Vanaf maandag 11 oktober is hier een expositie in het kader van de Maand van de Geschiedenis, met het thema “Aan het werk!”

Iedereen is weer van harte welkom in onze nieuwe studiezaal in de hal van het gemeentehuis. Om al het mooie materiaal te kunnen bekijken, is het handig om een afspraak te maken via gemeentearchief@veenendaal.nl.

Tijdens de voorbereidingen voor de nieuwe Cultuurnota ontstond het idee om als erfgoedinstellingen samen te werken in een Erfgoedplatform. Gemeentearchief, museum, historische vereniging, de stadsgids en de bibliotheek willen meer gaan samenwerken en gezamenlijke activiteiten organiseren zodat nog meer mensen kennis kunnen maken met de rijke geschiedenis van de stad.

Meest gelezen